Pages

Tuesday 18 August 2015

Salon Ma-Pe



Me olemme vakavasti myös sitä mieltä, että arki kaipaa välillä hattaraa ja hemmottelua. Tällä kertaa suunnittelimme moniaistisen taidekokemuksen ja otimme sillä tavalla nykytaidekasvatuksen mukaan taidetiistaihin. Oven takana oli jo liuta innokkaita lapsia ja vanhempia valmiina käärimään hihansa ja aloittamaan taiteen tekemisen. Osallistujat yllättyivät, kun näkivätkin monitoimitilan muuttuneen joksikin ihan muuksi....



Ennen ovien aukeamista olimme ehtineet muuttaa tilan miltei tunnistamattoman näköiseksi. Normaalisti huone pursuaa houkuttelevia leluja ja lököttelynurkkauksia, joissa vilkkaiden lasten leikkimieli ottaa helposti vallan. Olimme kuitenkin koristelleet pöydät ja nurkat herttaisuudella luksustelupäissämme. Hyllyt verhoilimme tapetilla sekä lakanoilla ja sinne tänne ripottelimme led-tuikkuja ja jouluvaloja. Täydelliseen ja siistiin rentoushetkeen tarvittiin myös käsipyyhkeitä ja ruusukuvioituja servettejä (roiskuuhan rapatessakin). Taustalla soi miellyttävä musiikki, tunnelmaa siivitti miellyttävä jazz-kitara albumi.

Hoitavien käsiöljyjen pohjana oli vauhanhoitoöljyä sekä manteli- ja kookosöljyä, joita saa edullisesti esim. luontaistuotekaupoista. Jokainen osallistuja sai sekoitella asiakkaalleen sopivan hoitoseoksen. Tarjolla oli maustehyllystä poimittua fenkolia, kardemummaa, neilikkaa ja rosmariinia. Jos joku halusi tehdä ihoa ihanasti kuorivan hoidon, sekaan lisättiin suolaa ja sokeria. Tuoreina aromeina oli minttua, verigreippiä ja sitruunaa. Hoidon aluksi kädet upotettiin lämpimään rooibos-teehauteeseen.



Käsihieronnan lähtökohtana oli toisen kuunteleminen ja kunnioittaminen. On hyvä aloittaa kysymällä, minkälaista kosketusta asiakas toivoo ja kuinka pehmeästi tai kovaa häntä saa hieroa. Näillä ohjeilla asiakas rentoutuu ja voi jopa sulkea silmät tunnelmasta ja tuoksuista nauttien. Tunti vierähti yhdessä sekoitellessa ja nautiskellessa. Kaikki lapset, niin pojat kuin tytötkin, olivat hoitoöljyjen sekoittelusta sekaisin ja parhaimmassa tapauksessa yhdellä vanhemmalla oli molemmat kädet kahden hoitajan käsittelyssä.

Tälläinen arjen luksustelu sopii siis todistettavasti hyvin nuorillekin lapsille. Miksei siis vanhemmillekin kaveriporukan tai vaikka isovanhempien kanssa toteuttettavaksi. Vinkkinä, että muistoksi kannattaa ottaa ennen- ja jälkeen kuvat. Ja pehmeät kätöset muistuttavat kivasta yhteishetkestä vielä seuraavinakin päivinä!



Hauskimmat kommentit TOP 3:

Asiakas: "Teettekö te muitakin hoitoja? Onko teillä käyntikorttia?" MAPE: "Joo, mutta me ollaan siis taiteilijoita. Tää on vain yksi esimerkki siitä, mitä nykytaide voi olla"

MAPE: "Sit sä halusit vähän pilvenhattaraa ja käkkäränkkää tähän sun öljyyn? Asiakas: "Niin missä te olittekaan opiskelleet kauneudenhoitoalaa? MAPE: "Taiteen ja suunnittelun korkeakoulussa."

"Saaks mä syödä jo kohta ton greipin?!"

Tämän kerran inspiraationlähteenä oli erittäin kiinnostava nuori taiteilija Timo Tähkänen. Hän on valmistunut kuvataideakateimiasta, mutta omaa myös lähihoitajan koulutusken. Hänelle on viime vuonna myönnetty Suomen Kultuurirahaston "Taidetta hoitolaitoksiin" -niminen apuraha, joka mahdollistaa hänen kolmivuotisen toimimisen taiteilijana Kinaporin palvelukeskuksessa.

No comments:

Post a Comment